Промоционална Брошура

Регистрация

Нуждата от лакиране на паркет. Необходимо е да се следват прости правила...
{jcomments off}

В миналото паркетът се лакираше със смес от две съставки – естествена или синтетична смола и втвърдител. Предназначението им беше да проникнат в повърхностния слой на дървото и да формират защитен слой. Главната слабост на тези лакове беше, че поради своята твърдост след няколко години започваха да се напукват и да се лющят.

*В последните години лаковете се произвеждат на основата на полиуретанови смоли, които са едновременно устойчиви и меки. Те са готови за употреба, лесни са за нанасяне и имат голяма трайност благодарение на смолите, от които са изградени. Могат да бъдат на водна основа или на базата на някакъв разтворител. Тези на водна основа имат няколко важни предимства: нямат остра миризма, съхнат бързо, инструментите се почистват лесно с вода.

*Паркетът, който предстои да бъде лакиран, трябва да е идеално чист, без остатъци от стар лак или мазнини. Пръво трябва да се изцикли, за да се премахне горният слой от дървото. Това се извършва с машина за циклене, като се внимава да не се издълбае паркетът. Правилното циклене минава през три етапа: първия път се цикли с едрозърнест абразив, втория път – с абразив със средна едрина и третия път – с дребнозърнест. Накрая прахта грижливо се отстранява с прахосмукачка и след това с влажен парцал.

Необходимо е да се следват няколко прости правила при лакиране:

* преди употреба прочетете внимателно указанията върху кутията;
* някои лакове трябва да се разредят при първото нанасяне;
* лакирането се извършва при стайна температура 15-20°;
* докато нанасяте лака, затворете всички врати и прозорци в помещението, за да избегнете попадането на прашинки върху незасъхналия лак;
* да се използва четка за лак с подходяща дължина;
* лакът да се нанася по посока на нишките на дървото;
* слоят трябва да е тънък и равномерен;
* след като изсъхне, паркетът трябва да се изглади с шкурка и да се нанесе втори фин слой лак.

Качественото покритие се получава чрез последователно нанасяне на два, три, дори четири слоя от лака с фино шлифоване между тях.

Поддръжка на покритието:

* нормално лакът се поддържа, като се измива със силно изстискано от вода зебло.
* за да поддържате блясъка на паркета, го излъсквайте периодично с паркетин.
* когато лакът даде признаци на овехтяване – загуби блясъка си или по-лошо, започне да пропуска вода, трябва да го подновите: шлифовайте с фина шкурка и нанесете нов пласт лак.

Източник: http://www.mr-bricolage.bg/
 

Как да ни намерите